Vi banar väg för oförglömliga musikminnen i Dalarna.
– Musik i Dalarnas löfte

Om musik i dalarna

Musik i Dalarnas mål är att ge länets invånare musikupplevelser genom att erbjuda konserter, musikteater och andra musikarrangemang. Vi ska stimulera det lokala musiklivet och samarbeta med kultursektorn, föreningsliv, näringsliv och turism för att tillsammans bygga ett Dalarna med ett kulturklimat som lyser vida omkring.

Om Musik i Dalarna

Musik i Dalarna – Dalarnas länsinstitution för musik – består av en rad verksamheter. Dalasinfoniettan står för ett rikt och varierat konsertutbud i hela länet och ibland även utan för regiongränsen och i utlandet. Unga Musik i Dalarna erbjuder musikprogram av hög konstnärlig och pedagogisk kvalitet till alla skolor i Dalarna, samt arrangerar tävlingar för kulturskoleelever. Musik i Dalarna är även huvudman för Dalapop – ett resurs- och produktionscentrum för populärmusik i Dalarna. Vi bär också huvudmannaskapet för den eftergymnasiala HMU-utbildningen på Musikkonservatoriet Falun. Vi projektleder den regionala musiktävlingen och mötesplatsen Imagine Dalarna, samt har den nationellt samordnande funktionen för Imagine Sweden. Musik i Dalarna har också funktionen internationell koordinator för Regional Musik i Sverige – en nationell samverkansorganisation och kulturpolitisk aktör för landets 23 regionala musikinstitutioner som i sin tur är medlem i Jeunesses Musicales International – en organisation med säte i Bryssel som arbetar för att ena och stärka ungdomar världen över genom musik.

Musik i Dalarna ägs av en stiftelse med Region Dalarna som huvudman. Bidragsgivare är Kulturrådet, Region Dalarna och kommunerna Falun och Borlänge. Egna intäkter består av biljettförsäljning, konsertförsäljning till lokala arrangörer och näringsliv samt sponsorintäkter.

I Musik i Dalarnas verksamheter finns 15 anställda i olika funktioner. Dalasinfoniettan har 28 heltidsanställda musiker. Verksamheten bedrivs i privat hyrda lokaler, där all administration och orkesterrepetition sker. Vår länsmusikchef heter David Lundblad.

Hemsidan – vårt officiella nav

Musik i Dalarnas hemsida är vår officiella plattform som presenterar all verksamhet. Läs mer om respektive verksamhet genom att navigera i menyn ovan.

Program – vårt utbud av musikupplevelser

Musik i Dalarna presenterar hela utbudet av musikupplevelser (offentliga som ickeoffentliga) på sidan program. Här kan du filtrera musikupplevelser enligt varumärke och ort, samt läsa mer om respektive musikupplevelse och hur du kan delta i denna.

Kontakta oss

För mer information, kontakta Musik i Dalarna på [email protected] eller tel. 0046 23 77 40 50.

Att vara en dynamisk och kreativ kraft, som når hela vägen fram till ett enastående musikliv i Dalarna.
– Musik i Dalarnas långsiktiga ledstjärna

Biljettinformation
Köp biljetter

Vår biljettsystemsleverantör heter Nortic och tillsammans med dem erbjuder vi tre sätt att köpa biljetter och abonnemang:

1) Via Musik i Dalarnas webbshop. ”Köp biljetter”-knappar (se exempel till höger) finns också  under respektive konsert. Du guidas genom köpprocessen på ett enkelt sätt, väljer ett av Klarnas många betalningsalternativ samt hur du vill få dina biljetter levererade.

2) Via Nortics kundservice, tel. 0455-61 97 03

3) Eventuella kvarvarande biljetter säljs i biljettkassan som öppnar ca. en timme före konsertstart. Vi är kontantfria och accepterar endast betalning med kort och swish. I vissa fall erbjuder vi endast förköp på biljetter. Detta framgår tydligt under respektive evenemang.

Har du frågor, kontakta oss på Musik i Dalarna: 023-77 40 50

Inför ditt besök

Information inför ditt besök skiljer sig åt beroende på vem som är arrangör för evenemanget (vilket tydligt framgår under respektive evenemang). I de fall en extern part står som arrangör så rekommenderar vi att du kontaktar dem för relevant information. I de fall Musik i Dalarna står som arrangör gäller följande:

  • Information som rör tillgänglighet finns presenterad under respektive evenemang.
  • Eventuella kvarvarande biljetter säljs i biljettkassan en timme före konsertstart. Vi är kontantfria och accepterar endast betalning med kort och swish. I vissa fall erbjuder vi endast förköp på biljetter. Detta framgår tydligt under respektive evenemang.
  • Om du har köpt vänföreningsbiljetter eller biljetter som studerande så kan du bli ombedd att uppvisa kort som styrker att du är medlem i vänföreningen eller att du studerar.
  • Insläpp sker i regel 30 minuter före konserten. 
  • Ibland arrangerar Dalasinfoniettans vänförening försnack med en eller flera medverkande. Försnacket som i regel startar oftast 45 minuter före konsertstart och varar ca. 15 minuter.
  • Publikvärdar finns på plats före, under och efter konserten för att hjälpa dig till rätta.
  • Vi fortsätter att vara rädda om varandra och går inte på konsert om vi känner sjukdomssymtom.
  • Styckbiljetter och abonnemangsbiljetter är inte personliga utan kan överlåtas till någon som kan gå i ditt ställe. Köpt biljett/abonnemang återlöses i regel ej.
Med anledning av Polisen beslut om totalt väskförbud vid större evenemang så är det nu inte tillåtet att ta med väskor större än 20x30cm på Dalasinfoniettans konserter.

Som ni säkert har hört har polisen beslutat om ett totalt väskförbud vid större evenemang. För konserter med Dalasinfoniettan ber vi er besökare därför att lämna större väskor hemma. En större väska har definierats som väskor större än 20x30cm (ungefär lika stort som ett A4). Mindre handväskor går alltså fortsatt bra att ta med.

Har du ytterligare från når du Musik i Dalarna på [email protected]
eller 023-77 40 50.

Varmt välkommen!

 

Historia

I Dalarna är det regionala musikuppdraget uppdelat mellan stiftelsen Musik i Dalarna och den ideella föreningen Folkmusikens hus som har uppdraget inom genreområdet folkmusik. Den 1 januari 1988 påbörjade Stiftelsen Musik i Dalarna sin verksamhet.

Organisationen hade övertagit 19 musikertjänster från Regionmusiken, med blåsmusiker och en slagverkare. Det förekom också då och då att musikerna, kompletterade av frilansande stråkmusiker, bildade en större ensemble under namnet Falu sinfonietta. Landstingsfullmäktige tillsatte samma år en helt ny styrelse som genast initiativ till en förändrad verksamhetsinriktning. I en utredning för ett kulturpolitiskt handlingsprogram var förslaget att MiD skulle vara en musikteater som i t.ex. Värmland och utveckla sinfoniettan.

Hösten 1990 bytte man också namn på ensemblen till Dalasinfoniettan. I de utredningar som föregick bildandet av Musik i Dalarna så hade visionen snarare varit en verksamhet lik den som finns i t.ex. Gävleborg, med stor genrebredd, frilansproduktioner och olika stöd till lokalt musikliv.Med inriktningen från 1991 kom fokus mer att ligga på en utveckling av Dalasinfoniettan och orkesterns uppdrag att fylla ansvaret för en länsomfattande konsertverksamhet. Under många år har Dalasinfoniettan också varit en turnerande orkester som nått stora delar av länet med ett större antal produktioner är under sina första år.

Orkestern har uppnått en konstnärligt hög nivå och samtidigt behållit en nära förhållande till en trogen publik. Utbudet för den unga publiken har hela tiden varit en del av Musik i Dalarnas verksamhet. Men drevs länge som en parallell verksamhet till Dalasinfoniettan. En producent engagerade frilansgrupper och förmedlade dessa till länets skolor. Så sker även idag, men nu är det ett nära samarbete också med

Dalasinfoniettan som erbjuder skolkonserter i det gemensamma utbudet som Unga MiD presenterar. ”Musik Direkt” startade 1986 av Svenska Rikskonserter, en bred och landsomfattande musiktävling för unga 13-21 år. Från 2019 heter tävlingen Imagine Sweden, med samma namn som gäller i den internationella organisationen JM International som programmet Imagine ingår i. Från 2019 är Musik i Dalarna nationell samordnare för Imagine Sweden och snart har vi även kanslifunktion för JM Sveriges hela verksamhet på uppdrag av Regional Musik i Sverige.

Dalapop startade sin verksamhet 1 april 2017. Efter flera år av förankringsarbete och med finansiering från Landstinget Dalarna, Region Dalarna och ett antal kommuner rivstartade verksamheten, som utgör ett regionalt resurs- och produktionscenter för populärmusiken i Dalarna. I januari 2020 fick Dalapop ett nytt tvåårig verksamhetsstöd från Region Dalarna. Nu är 13 av länets 15 kommuner ansluta på femåriga avtal och en permanent verksamhet, förhoppningsvis med Musik i Dalarna som huvudman, är det övergripande målet. Men verksamheten som med sådan kraft och genomslag nått ut till de verksamma i branschen och till publiken är det fortsatt primära uppdraget.

Styrelse

Musik i Dalarnas har en styrelse utsedd av Region Dalarna. Styrelsen har sammanträden 4-5 gånger per år. Dess ledamöter är:

Ledamöter:
Bigitta Sohlberg (S) – ordförande
Fredrik Adolphson (C) – vice ordförande
Håkan Frank (M)
Lennart Sacrédeus (KD)
Fredrik Trygg (SD)
Eva-Lena Karlsson (DSP)
Joakim Larsson (M) 

Suppleanter:
Håkan Anestedt (S)
Susanne Norberg (S)
Kenth Öfverberg (M)
Kurt Podgorski (S)
Maud Hemberg (SD)
Annakari Berglund (S)
Mats Haglund (V)

Mandatperiod: 2023-01-01 – 2026-12-31