Anmälan är nu öppen!

Imagine Sweden är Sveriges bredaste musiktävling för alla mellan 13 och 21 år. Det spelar ingen roll vilken stil du har, alla får vara med! Det här är ett ställe där alla unga som gillar musik kan utveckla sitt eget skapande. Det kostar inget att vara med i tävlingen. Allt är gratis!

Imagine Sweden är en inkluderande musikalisk mötesplats med en kompetent och konstruktiv jury. Vi jobbar med att det ska vara utvecklande, roligt, lärorikt och minnesvärt att vara med i tävlingen.

Länder som idag är med i Imagine är Frankrike, Belgien, Kroatien, Rumänien, Norge, Sverige, Zimbabwe, Malawi och Brasilien.

Imagine Sweden (dåvarande Musik Direkt) startade i Sverige 1986 och finns idag i hela Sverige. En vinnare utses vid varje regionfinal som går vidare till Imagine Sweden Riksfinal som varje år äger rum i maj. Flera svenska musiknamn började sin bana som vinnare av Musik Direkt. Som exempel kan nämnas Malena Ernman, Timo Räisänen, Abalone Dots, Laleh, José González, The Cardigans, Erik Grönvall och Amanda Jenssen. Sabaton, som kommer från Falun vann Musik Direkt 2001. Vi vet alla vad som hänt efter det – världsturnéer, ett 10-tal studioalbum, Rockbjörnenvinnare 2013 och skapare av festivalen ”Sabaton Open Air”.

Välkommen att vara med i Imagine Sweden du också!

Anmälan dig till Imagine Sweden 2020 här: www.imaginesweden.se

Glöm inte att gilla ‘Imagine Sweden’ på Facebook!
https://www.facebook.com/groups/158336231420652/

Har du frågor om Imagine Sweden kan du ringa eller e-maila till:
Gustaf Bäckström Elmelid 023-77 40 65
gustaf.elmelid@musikidalarna.se

En tjej som spelar på ett piano
Foto: Maria Nilsson

Diane från Dalarna vann 2a pris vid Imagine Swedens riksfinal 2019!

Diane får nu åka till Norge och spela på deras riksfinal i januari 2020. Hon vann även 3 dagars studiotid i välrenommerade Nacksving Studios i Göteborg.

”Musiken har alltid funnits i mitt liv. Det började först med pianot, sedan upptäckte jag på mellanstadiet att jag inte var så dålig på att sjunga, och så sjöng jag mer och mer. Under flera år spelade jag klarinett, främst jazz. Till nån födelsedag fick jag även min första gitarr. Jag har aldrig tagit gitarrlektioner, men jag har alltid tyckt om att ha det som ett kompinstrument. På mellanstadiet började jag tävla inom klassiskt piano, det var nånting nytt och spännande och jag märkte att jag gillade att stå på scen.

När jag flyttade till Sverige var jag glad att jag kunde fortsätta att ha lika bra pianolektioner som i Tyskland. Jag gick med i musikprofilen på högstadiet och där började jag fokusera mer på att spela och sjunga samtidigt. Jag upptäckte även att det var väldigt kul att köra låtar tillsammans med andra. Sen dess har jag testat på att spela med många olika personer, dock har jag märkt att jag gillar mest att spela själv, det blir en helt annan känsla.

När jag skriver egna låtar har jag börjat utveckla en vana att alltid börja spela piano, hitta nån fin melodi och sedan börja sjunga till den. Oftast blir det bara improvisationer, och sällan börjar jag sjunga en text som jag har bestämt i förväg. De delar av improvisationen som jag gillar utvecklar jag då till en riktig låt.

Man kan använda musik som ett individuellt uttrycksmedel, som hjälper till att förmedla viktiga koncept. Men framför allt är det ett sätt att få människor ifrån olika länder att kommunicera med varandra. Musik fungerar som ett språk som alla behärskar, oavsett om man själv är lyssnaren eller skaparen. Man kan gå vilse i de mest skilda genrer, men att kunna ha friheten att kunna välja vad för sorts musik man vill vara en del av, är en otroligt fin sak.

Jag spelar framförallt klassiskt piano med en blandning av jazz, pop, rock, blues och soul. Jag tycker om att säga: Experimental jazz & soul.”

EN ÅTERBLICK PÅ BLUNDA FRÅN DALARNA – VINNARE AV IMAGINE SWEDEN RIKSFINAL 2016

Blunda spelar liveFoto: Hanna Ferm, hanna.ferm@gmail.com

Det räckte hela vägen fram för Dalarnas bidrag folk-jazzgruppen Blunda. Lördagen 7 maj kammade de hem segern i riksfinalen av Musik Direkt; Imagine Sweden Riksfinal i Uddevalla. Under stående ovationer fick Gabriel Nyberg, Jerker Hans-Ers, Simon Zakrisson och Erik Axner ta emot det fina priset som innebär att de 2017 får representera Sverige i Imagine International Finals där övriga vinnare från Imagine-länderna tävlar. Som bonuspris får de även under ett års tid coachning via Brewhouse i Göteborg, som bl a har inkubatorverksamhet och talangutveckling. Den helt eniga juryns motivering löd: ”En stark, kreativ kraft som väver samman olika kulturer och kommunicerar på ett plan vi inte kan förklara. Det är närvarande, lyhört och nyskapande. Lyssna. Blunda.”

The Tape från Imagine Sweden Riksfinal 2015 i lila scenljusThe Tape
Trio Cyan tackar publiken vid Imagine Sweden Riksfinal 2015Trio Cyan