Anmälan är nu öppen!

Anmäl dig till Imagine Sweden 2021 (senast 10 mars) här: www.imaginesweden.se

Imagine Sweden är Sveriges roligaste och viktigaste mötesplats för unga musiker mellan 13 och 21 år. Alla musikstilar är välkomna och det spelar ingen roll om du sjunger ensam, spelar hårdrock i band, framträder med klassisk musik, uppträder med loopmaskin eller sjunger punk med distat ägg. Du är lika välkommen oavsett om du tänkt vinna hela tävlingen eller bara vill prova på att stå på scen för första gången.

Imagine Sweden är platsen där du träffar andra musiker och får spela med det bästa tänkbara ljudet och ljuset. Du får feedback från en professionell jury och knyter nya kontakter med musikbranschen. Sedan 1986 har vi funnits och tusentals har framträtt. Laleh, Malena Ernman, Idolvinnaren Tusse, Shellback och José Gonzàlez är bara några av alla dem som startat sina karriärer i denna fantastiska musiktävling. Var med du också – det är dessutom gratis!

Imagine Sweden är en del av det internationella programmet Imagine. Du kan spela dig till festivalscener i Sverige eller långt ut i Europa och världen. I Imagine Sweden kan du ta nästa steg…

VIDEOINSPELNING 27-28 MARS PÅ COZMOZ I BORLÄNGE!

Vi lever i en pandemi vilket gör att Imagine Dalarna kommer att genomföras lite annorlunda i år. Alla som anmäler sig kommer att få spela 10 minuter på en stor, fin scen med bra ljud och ljus. Allt kommer att filmas, klippas och redigeras till en snyggt paketerad video. Juryn kikar sen i lugn och ro på det färdigklippta materialet och när allt är klart meddelar vi vilka som vunnit priser och vilket bidrag som sedan går vidare till riksfinalen som också blir digital i år. ALLA deltagare kommer att få sin färdigklippta video och kan använda sig av det i marknadsföringssyfte, för att se hur man ser ut på scenen och ta lärdom av det eller bara för att visa upp för sin familj, släkt och vänner! Som vanligt är det gratis att vara med. Boka in 27-28 mars. Då äger nämligen inspelningarna av Imagine Dalarna rum på Cozmoz i Borlänge. Som deltagare är man endast med vid en av dagarna. Man soundcheckar precis innan man spelar. Vi håller avstånd, vi tvättar händerna och vi håller evenemanget smittsäkert.

Anmäl dig till Imagine Sweden 2021 (senast 10 mars) här: www.imaginesweden.se

Glöm inte att gilla Imagine Sweden på Facebook!

Musik i Dalarna bär det nationella huvudmannaskapet för Imagine Sweden. Har du frågor kan du kontakta Gustaf Bäckström Elmelid, nationell samordnare och regional projektledare (Dalarna) på 023-77 40 65 eller gustaf.elmelid@musikidalarna.se

En tjej som spelar på ett piano
Foto: Maria Nilsson

Diane från Dalarna vann 2a pris vid Imagine Swedens riksfinal 2019!

Diane får nu åka till Norge och spela på deras riksfinal i januari 2020. Hon vann även 3 dagars studiotid i välrenommerade Nacksving Studios i Göteborg. ”Musiken har alltid funnits i mitt liv. Det började först med pianot, sedan upptäckte jag på mellanstadiet att jag inte var så dålig på att sjunga, och så sjöng jag mer och mer. Under flera år spelade jag klarinett, främst jazz. Till nån födelsedag fick jag även min första gitarr. Jag har aldrig tagit gitarrlektioner, men jag har alltid tyckt om att ha det som ett kompinstrument. På mellanstadiet började jag tävla inom klassiskt piano, det var nånting nytt och spännande och jag märkte att jag gillade att stå på scen. När jag flyttade till Sverige var jag glad att jag kunde fortsätta att ha lika bra pianolektioner som i Tyskland. Jag gick med i musikprofilen på högstadiet och där började jag fokusera mer på att spela och sjunga samtidigt. Jag upptäckte även att det var väldigt kul att köra låtar tillsammans med andra. Sen dess har jag testat på att spela med många olika personer, dock har jag märkt att jag gillar mest att spela själv, det blir en helt annan känsla. När jag skriver egna låtar har jag börjat utveckla en vana att alltid börja spela piano, hitta nån fin melodi och sedan börja sjunga till den. Oftast blir det bara improvisationer, och sällan börjar jag sjunga en text som jag har bestämt i förväg. De delar av improvisationen som jag gillar utvecklar jag då till en riktig låt. Man kan använda musik som ett individuellt uttrycksmedel, som hjälper till att förmedla viktiga koncept. Men framför allt är det ett sätt att få människor ifrån olika länder att kommunicera med varandra. Musik fungerar som ett språk som alla behärskar, oavsett om man själv är lyssnaren eller skaparen. Man kan gå vilse i de mest skilda genrer, men att kunna ha friheten att kunna välja vad för sorts musik man vill vara en del av, är en otroligt fin sak. Jag spelar framförallt klassiskt piano med en blandning av jazz, pop, rock, blues och soul. Jag tycker om att säga: Experimental jazz & soul.”

EN ÅTERBLICK PÅ BLUNDA FRÅN DALARNA – VINNARE AV IMAGINE SWEDEN RIKSFINAL 2016

Blunda spelar liveFoto: Hanna Ferm, hanna.ferm@gmail.com

Det räckte hela vägen fram för Dalarnas bidrag folk-jazzgruppen Blunda. Lördagen 7 maj kammade de hem segern i riksfinalen av Musik Direkt; Imagine Sweden Riksfinal i Uddevalla. Under stående ovationer fick Gabriel Nyberg, Jerker Hans-Ers, Simon Zakrisson och Erik Axner ta emot det fina priset som innebär att de 2017 får representera Sverige i Imagine International Finals där övriga vinnare från Imagine-länderna tävlar. Som bonuspris får de även under ett års tid coachning via Brewhouse i Göteborg, som bl a har inkubatorverksamhet och talangutveckling. Den helt eniga juryns motivering löd: ”En stark, kreativ kraft som väver samman olika kulturer och kommunicerar på ett plan vi inte kan förklara. Det är närvarande, lyhört och nyskapande. Lyssna. Blunda.”

The Tape från Imagine Sweden Riksfinal 2015 i lila scenljusThe Tape
Trio Cyan tackar publiken vid Imagine Sweden Riksfinal 2015Trio Cyan