Fem manliga blåsmusiker, samtliga iklädda rödsvartrutig skjorta

Foto: press

Fyra saxofoner och en röst om att lämna det man älskar

En musikalisk resa fylld med humor, värme och allvar om hungeråren i Sverige, en period då en fjärdedel av befolkningen lämnade landet p g a svält, ojämlikhet och religiöst förtryck. 

För över 150 år sen bodde en hel hög bröder på Kunoön i Luleås yttersta skärgård. De kallades Kunobröderna. De var fiskare, bönder, byggde båtar och sjöng mycket. Men så kom hungeråren. Första vintern var svinkall, sommaren därpå var kort, nästa vinter låg isen kvar ända till midsommar. 

De seglar söderut ovanpå isen med säl-jollarna i jakt på ett bättre liv. De träffar pojken Alexander och åker med på hans flytande Klapphus mot Amerika, med en gammal luftballong på taket. Klapphuset sjunker i Atlanten och de fortsätter i ballongen, landar på Long Islands norra udde och fortsätter med lokomotiv mot New York, som sjuder av liv och musik.  

De får jobb och ett bra liv men drabbas av hemlängtan, bygger en båt, hör saxofoner för första gången och köper för sina sista sparpengar fyra saxofoner och vänder hemåt. 

Föreställningen passar perfekt att knyta an till historia och samhällskunskap. 

Medverkande är Nordic Saxophone Quartet och Fredric Thurfjell – manus och regi

Ålder 10–15 år

Period Vecka 43 2022

Pris 5 000 kr, exkl. moms

Kontakt Theres Vidin, 023-77 40 59, theres.vidin@musikidalarna.se

Unikt erbjudande! – Clinics för kulturskolans elever och lärare

Den svenska blåsmusiken är hotad, därför är det viktigt att slå ett slag för en livskraftig blåsmusikverksamhet redan från unga år. 

Nordic Saxophone Quartet erbjuder i samband med ”Kunobröderna” blåsare och slagverkare vid länets kulturskolor en workshop där man jobbar med en bred palett av olika musikaliska moment som kommer att både inspirera deltagarna, stärka den musikaliska identiteten samt utveckla det musikaliska och tekniska kunnandet för att deltagarna sedan ska kunna jobba vidare själva. 

Låter detta intressant för din kommun/kulturskola? Kontakta Theres Vidin för vidare information.