Wille Toors minneskonsert 1921-2021

Lördag 7 augusti kl 18.00

  • Arrangör: Folkmusikens hus

Varmt välkommen till minneskonsert med musik av Wille Toors som i år skulle ha fyllt 100 år. Toors var en helt enastående spelman, estradör och allkonstnär som var ett med den svenska folkmusiken och samtidigt en modernist som lyckades väva in historia med framtid, hjärta och själ.

Initiativtagarna bakom konserten är fiolbyggarna Jan Åslund och Jakob Ainegren, och konserten arrangeras av Folkmusikens hus tillsammans med Musik i Dalarna med stöd av Bilda Mitt. För musiken står Dalasinfoniettan som spelar Wille Toors låtar i arrangemang av Mikael Sjögren tillsammans med violinsolist Anders Jakobsson och organist Mikael Boström Eric´.

Wille Toors satte spår på många sätt, både i sitt förhållande till musiken, människorna och i sättet han levde. Han kallades i folkmun för finnmarkens Paganini och turnerade bland annat runt med cirkusvaritéer. Wille Toors var förmodligen en av de första att elförstärka fiolen. Han var dessutom författare och bildkonstnär.

På grund av pandemin så är antalet biljetter begränsat till 40. Om biljetterna är slut men du vill ställa dig i intressekö så skriv till kontakt@folkmusikenshus.se och skriv Wille Toors Minneskonsert i rubriken.

Här köper du biljett!

Medverkande

Musiker ur Dalasinfoniettan
Violinsolist Anders Jakobsson
Organist Mikael Boström Eric´

Repertoar

Musik av Wille Toors i arr. av Grop Mikael Sjögren
Fäbodvisa
Natt vid Skvaltkvarn
Råndans sång 
Ståndholsbönen
Sommarvind
Lilla Li vid Floden
Visa för violin 
Cirkusflickan 
Åh, vad världen är skön 
Hin och Morakarlarna
Hymn från Skogen

Konserten varar ca 1h.