Foto av man med dirigentpinne
Livestream

Solskenshistorier

Musik av C.P.E. Bach & L. van Beethoven

  • Arrangör: Musik i Dalarna

En kväll med Bach & Beethoven! Vi direktsänder Solskenshistorier från Kristinehallen i Falun, på torsdag kl 19.00. I konserten spelar Dalasinfoniettan tillsammans med flöjtsolist och tillika dirigent Ariel Zuckermann. Vi inleder konserten med Carl Philipp Emanuel Bachs Flöjtkonsert i d-moll och efter det Ludwig van Beethovens blomstrande Symfoni nr. 4. Varmt välkommen att vara med och lyssna hemifrån! 

Om musiken

Med Ariel Zuckermann som solist och spelande dirigent framför Dalasinfoniettan Carl Philipp Emanuel Bachs mest kända flöjtkonsert – Flöjtkonsert i d-moll. Bachfamiljen var stor och många av dem var inte bara musiker utan även framgångsrika sådana, och just denna Bach var son till Johann Sebastian Bach och kan kännas igen i musiken om man lyssnar till kontrasterna i stämningen och den breda variationen av uttryckta känslor.

I konsertens andra del möter vi Ludwig van Beethovens Symfoni nr. 4 som av Nobelpristagaren Romain Rolland beskrivits som ”en ren och vacker blomma, som bevarar doften från de ljusaste dagarna”. Beethovens Symfoni nr. 4 var beundrad av andra stora kompositörer som Hector Berlioz och Felix Mendelssohn, och dess luftiga instrumentering för tankarna till Beethovens läromästare Joseph Haydns symfonier.  

Solist och dirigent under konserten är Ariel Zuckermann, som är chefdirigent för Israels kammarmusikorkester och utbildad bland annat vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm. För er som var med på Vinterfest 2019 kommer ni att känna igen både Beethovens fyra och dirigent! Favorit i repris!

(Tvära kast)

Vi är också otroligt tacksamma över Zuckermanns insats som flöjtsolist! Det var nämligen inte riktigt planen… "Solskenshistorier" var tänkt att innehålla urpremiären av Tebogo Monnakogotlas Gaea, med Johannes Thorell som saxofonsolist. Och Ariel Zuckermann som dirigent. I en pandemi med kluriga omständigheter fick vi ställa om bara häromdagen, och Zuckermann kom till undsättning! Fantastiskt med proffsmusiker som kan allt! C.P.E. Bachs flöjtkonsert blev snabbt en del av repertoaren, med Zuckermann som flöjtsolist. Och - vi ser otroligt mycket fram emot att kunna spela Monnakogotlas Gaea tillsammans med Johannes Thorell, i höst!

Repertoar

Carl Philipp Emanuel Bach (1714-1788), Flöjtkonsert i d-moll Wq. 22
I. Allegro
II. Un poco andante
III. Allegro di molto

Ludwig van Beethoven (1770-1827), Symfoni nr. 4, op. 60 Bb-dur
I. Adagio - Allegro vivace
II. Adagio
III. Allegro vivace
IV. Allegro ma non troppo

Medverkande

Dirigent & solist
Ariel Zuckermann

Musiker ur Dalasinfoniettan