Musiksaga

Sagan om Babar den lilla elefanten

  • Arrangör: Unga Musik i Dalarna

Visst har vi alla minnen från barnsben av Babar? Den lilla drömmaren med leendet nära till hands, och längtan i blicken. Glädjande nog är ju Babar inte bara en saga, utan även ett musikstycke! I Sagan om Babar den lilla elefanten spelar musiker ur Dalasinfoniettan Francis Poulencs musiksaga tillsammans med berättaren Jan-Åke Hillerud, tidigare chefdirigent för Dalasinfoniettan, under ledning av David Lundblad.

Konserten finns att lyssna på fram till och med 1 september. Lyssna här!

Babar som saga handlar om den lilla elefanten i djungeln som blir utan sin mamma (brutalt nog dödad av tjuvjägare). Men turligt nog blir Babar omhändertagen av den vänliga gamla damen Madam, som tar hand om Babar och lär honom vett och etikett. Men hur bra han än har det hos Madam längtar han hem till djungeln. När hans kusiner Arthur och Céleste efter en lång tids letande hittar Babar bestämmer han sig för att följa med hem. Väl hemma har den gamla kungen blivit sjuk och det behövs en ny kung på tronen – så hör och häpna Babar blir kung! Han gifter sig med sin stora kärlek Céleste, och i slutet får man se Babar stå med blicken mot stjärnorna och drömma om sin lyckliga framtid…

Kompositören bakom musiken

Musiken till Babar är skriven av fransmannen Francis Poulenc. Han började skriva på verket redan 1940, och då men sina kusinbarn i tanken. Han återvände sedan till verket för att skriva klart det först 1945. Musiken i sitt original är skrivet för piano och berättare, men versionen som framförs av Dalasinfoniettan är skriven för orkester och berättare.

Vår sagoberättare

Berättarrösten för historien om Babar, Jan-Åke Hillerud, är speciell för Dalasinfoniettan! Förutom att vara berättare är han även Dalasinfoniettans tidigare chefdirigent, och för dig som växte upp i Stockholm på 80-talet har du säkerligen minst ett par gånger gått på konsert i Konserthuset och lyssnat på Jan-Åke Hillerud! En fantastisk karaktär som genom åren verkat som pianist, dirigent, tonsättare, musikpedagog, entertainer… över hela Sverige!

Repertoar

Musik Francis Poulenc (1899-1963), L’Historie de Babar (för orkester och berättare)
Berättelse Jean de Brunhoff (1889-1937), Historie de Babar, le petit éléphant

Medverkande

Dirigent David Lundblad
Berättare Jan-Åke Hillerud
Musiker ur Dalasinfoniettan

Lyssna på musiksagan

Konserten kommer att vara tillgänglig på vår hemsida under Live! till den 1/7. Varmt välkommen att samla familj eller närmsta & käraste och lyssna till sagan, eller varför inte samlas hela släkten digitalt och lyssna samtidigt?