Borlänge

Komedi & Tragedi

27 augusti kl 18.00, Borlänge Missionskyrka

  • Arrangör: Musik i Dalarna
Köp biljetter

Välkommen till vår kammarmusikkonsert ”Komedi & Tragedi” som skildrar kontrasterna mellan komedins lätthet och tragedins skörhet. Musiken i konserten är skriven av Camille Saint-Saëns, Johannes Brahms och Bohuslav Martinů och framförs av musiker ur Dalasinfoniettan.

Konserten inleds med musik av Camille Saint-Saëns, som var aktiv kompositör i 1800-talets Paris. Septett i Ess-dur skrevs ursprungligen för kammarmusiksällskapet ”La Trompette”, där Saint-Saëns var medlem. Skämtsamt lär han visst ha sagt när han första gången fick frågan om att skriva ett verk värdigt sällskapet – att då måste det bli för 1 gitarr och 13 tromboner! Istället för ett gäng tromboner blev det till slut ett stycke för trumpet, violin, viola, cello, bas. Och piano! Så konserten till ära gästas vi av pianisten Henrik Berg.  

Septetten följs av mera livsglädje genom musiken till den komiska baletten La Revue de Cuisine av Bohuslav Martinů. Stycket skrev han mitt i det glada 20-talets Paris, och ett komiskt drama ligger till grund för berättelsen - även om kärleken mellan en gryta och ett grytlock kanske är nog så seriös och komplicerad som en mänsklig, vem vet? Musikens toner flirtar med sydamerikansk tango, Paris-jazz och amerikansk Charleston. I kontrast till komiken avslutas konserten med tunga toner genom Brahms Horntrio, som skrevs i samband med att Brahms mor gick bort. Sorgens skörhet och tyngd lyser i musiken och är omöjlig att undgå. I motvikt väger hoppfullheten upp mot slutet, som en hyllning till livet.

Medverkande

Musiker ur Dalasinfoniettan
Henrik Berg,
piano

Repertoar

Camille Saint-Saëns Septett i Ess-dur, op. 65
I. Préambule
II. Menuét
III. Interméde
IV. Gavotte et Final

Bohuslav Martinů La Revue de Cuisine
I. Prologue
II. Tango
III. Charleston
IV. Final

Johannes Brahms Horntrio Ess-dur, op. 40
I. Andante - Poco più animato
II. Scherzo: Allegro
III. Adagio mesto
IV. Finale - Allegro con brio

Konserten varar ca 1h.


Typ av evenemang