Två statyetter föreställandes Stenhammar och Beethoven med turkosa och rosa ljuseffekter
Furudal

Kammarmusik: Dualitet med Dalecarlia String Quartet

2 oktober kl 18.00, Ore kyrka

  • Arrangör: Musik i Dalarna

För en stråkkvartett finns nog inte en mer dramatisk tonart än c-moll. Detta visar Stenhammar väl prov på med sin fantastiska andra kvartett från 1896. Vi ges stora känslor och dramatik när instrumentens register utnyttjas till fullo. Med tydliga drag av Beethoven och dåtidens stora popstjärna Wagner, skapar Stenhammar ett verk som konstant riktar sig framåt. Det är ödesmättat, upprört, nyfiket, dystert, harmoniskt, euforiskt, oroligt, smäktande och så fullt av kärlek att hjärtat brister. På ett teatralt sätt tar Stenhammar med oss på en känslomässig och dramatisk resa genom tonarterna. 2021 firas Stenhammars 150-årsdag, vi gör det med detta tidiga mästerverk.

För många är polskan Grażyna Bacewicz tämligen obekant. Hon var dock redan under sin verksamma tid på 1900-talets mitt, hyllad som tonsättare och violinist. Och hon räknas numera som en av Polens historiskt sett bästa kompositörer. Hennes neoklassiska fjärde kvartett skrevs för exakt 70 år sedan. Och under denna efterkrigstid var Bacewicz märkbart påverkad av de förlupna mörka åren. Hon sätter musik på tragedin, tomheten och sorgen, men även framåtsträvan, ljuset och friheten. Dramatiskt! Hon avslutar sin kvartett med en livlig ”oberek”, en traditionell polsk folkdans.

Vad utmärkte egentligen Beethoven? Historien har bjudit oss flertalet kompositionstekniska genier, däribland Beethoven. Men varför upplever vi hans musik så dramatisk? Svaret går att finna i personen Beethoven. Vi lär känna honom lite närmre med hans tidiga kvartett i c-moll, den dramatiska tonarten som han använde sparsamt men när han väl gjorde det, skapade han mästerverk. 2020 var 250 år efter Beethovens födelse, men större delen av det årets konserter blev dessvärre inställda. Genom hans fjärde kvartett hyllar vi Beethoven i efterskott med ett fyrsatsigt leve.

Dalecarlia String Quartet utgörs av de fyra musikerna Manu Berkeljon, Staffan Eriksson, Anders Norén och Tomas Blanch, samtliga till vardags musiker i Dalasinfoniettan.

Repertoar:
Ludwig van Beethoven Stråkkvartett c-moll op. 18
Grażyna Bacewicz Stråkkvartett nr. 4
Wilhelm Stenhammar Stråkkvartett nr. 2 c-moll op. 14

Längd:
ca 2 timmar med paus

Fri entré, kollekt


Typ av evenemang