FALUN

Höstöppning Dalasinfoniettan

11 september kl 19.00, Kulturhuset tio14 Falun

  • Arrangör: Musik i Dalarna
Köp biljetter

Nu öppnar vi höstens konsertscen i Falun genom vår första egna konsert med hela orkestern – för publik! Under mer än ett år har vi längtat efter att få spela för publik, och nu kan vi äntligen önska alla varmt välkomna till vår höstfest på Kulturhuset tio14. 

Med tre tonsättare som alla var unga när musiken skrevs öppnar konserthösten; Leo Weiners Liten serenad i f-moll följt av Joseph Martin Kraus Symfoni i c-moll. Konserten avslutas med ett av Franz Schuberts tidigaste verk, Symfoni nr. 2

Dalasinfoniettan leds under konserten av dirigenten Emil Eliasson som är utbildad vid Kungliga Musikhögskolan. Eliasson är ett välkänt namn som gästande dirigent för Kungliga Operan och Kungliga Filharmonikerna, och gästar ofta Norrlandsoperan, Wermlandsoperan och symfoniorkestrarna i Norrköping, Helsingborg och Gävle. 

Om musiken & musikerna

Det finns en stark röd tråd i kvällens konsert och det är att alla tonsättare var unga när de komponerade verken, Weiner var 21, Kraus 27 och Schubert bara 17-18 år. Ungraren Leo Weiner (1885-1960) slår an ungersk ton direkt. Men Weiner var inte lika fascinerad av ungersk folkmusik som sina mer berömda kollegor. För honom räckte det att doppa tån i strömmen. Musiken är drömsk, rytmisk, och skickligt orkestrerad.

Joseph Martin Kraus (1756-1792) räknas som svensk-tysk tonsättare. Han lockades att komma till Sverige i tron att den kulturälskande kungen Gustav den tredje skulle anställa honom. Förutom att vara en fantastisk tonsättare var han intresserad av litteratur och blev god vän med Carl Michael Bellman. Det tog dock tre frysande, fattiga år innan han etablerat sig i Stockholm. Symfoni i c-moll är skriven året innan flytten norrut och startar som en sorgesång, med förhållningar som låter nästan som barockmusik. Musiken är också konsertens äldsta. Den är oerhört vacker och imponerade stort på giganten Joseph Haydn som kallade symfonin ett mästerverk.

För tonåringen Schubert sammanföll tiden för hans andra symfonis tillkomst med en av Europas största händelser; Wienkongressen. Från att ha bott i en stad med bara 200 000 innevånare blev det 300 000. Människor från hela Europa kom dit, sugna på fest och nöjen. Och staden Wien gjorde allt för att tillgodose detta, varje dag var en fest. För den unge Schubert måste detta ha varit omtumlande. Det märks inte minst på att han gick in i en febril kreativitet som saknar motstycke i västerländsk musikhistoria. Musiken är ett fyrverkeri av entusiasm skriven av en tonåring som motvilligt läser till lärare, festar hårt men arbetar hårdare och glömmer ta av sig glasögonen när han går och lägger sig.

Text Katarina A Karlsson
Biljetter

Biljetter till konserten köper du här.

Repertoar

Leo Weiner Liten serenad f-moll
Joseph Martin Kraus Symfoni i c-moll
Franz Schubert Symfoni nr. 2 b-dur

Medverkande

Dirigent Emil Eliasson
Dalasinfoniettan