Svartvitt foto av ung man. Svart text.
Stream!

En sydeuropeisk triad

  • Arrangör: Musik i Dalarna

Har du någonsin tänkt på musik som landmärke? I “En sydeuropeisk triad” reser vi genom en triad av essenser i Sydeuropa. Vi får uppleva karaktäristisk musikestetik från Rumänien, Spanien och Frankrike genom musik framförd av Dalasinfoniettan tillsammans med gitarrsolist Mattias Schulstad, under ledning av vår chefdirigent Roberto González-Monjas.

I konserten bjuds vi till rumänsk dans av Béla Bartók, vi lyssnar till spanska Concierto de Aranjuez av Joaquín Rodrigo (du kommer garanterat känna igen Adagio), och Claude Debussys klassiska Petite Suite - ett typexempel på fransk essens! De tre kompositörerna strävade alla efter att porträttera just essensen av sin omgivande miljö genom musik, och deras verk lever kvar som landmärken för nationell musikestetik.

Om gitarrsolisten Mattias Schulstad
I "En sydeuropeisk triad” har vi förmånen att få arbeta med svenska gitarristen Mattias Schulstad, som ofta spelar musik som är rotad i sången just som i vår konsert. Schulstad är en klassisk gitarrist som har gjort inspelningar, framträtt som solist med orkester och utvecklat gitarrens repertoar. Schulstad har under sin uppväxt spelat för Erik Möllerström, Bo Hansson, och prof. Göran Söllscher och senare studerat vid Juilliard i New York!

Hantverkskuriosa: Mattias Schulstad spelar på strängar av Albert Augustine, på "Erik", en gitarr från 1971 av Ignacio Fleta e hijos, nr 577.

Mer om musiken
Béla Bartók var en hängiven nomad som reste omkring i Östeuropa. Han var lika hängiven lyssnare av folkmusik längs vägarna och han lär ha skrivit ner över 9’000 folkvisor! Dessa hittade givetvis sin väg in i Bartóks egna musik, vilken ni kan lyssna till i Rumänska danser som har sitt ursprung i en visa Bartók hörde av en ungersk bondflicka.

Idén till Concierto de Aranjuez fick Joaquín Rodrigo under en fridfull middag i en för övrigt orolig tid i Spanien 1938. Rodrigo skrev sedan stycket, för gitarr och orkester, i sin studio i Paris. Två dagar efter att kriget bröt ut 1939 tog sig Rodrigo över gränsen och hem till Spanien, med manuskriptet i sin väska. Förutom att vara ett minne för Rodrigo själv av en fridfull kväll, har också Concierto de Aranjuez blivit ett av världens mest älskade verk som skrivits för gitarr.

I Petite Suite var Claude Debussy inspirerad av poeten Verlaine och fångar i musiken en subtil känsla av hoppfullhet och längtan. I diktens verser kan man läsa, liksom man hör i musiken:

“Meanwhile comes the moon and beams
       as the sailboat gaily skims
       briefly over waves of dreams.”

Paul Verlaine (1844-1896), översättning av C.F. MacIntyre, Norman Shapiro och Martin Sorrell.

Dirigent
Roberto González-Monjas

Solist
Mattias Schulstad, gitarr

Musiker ur Dalasinfoniettan

Repertoar
Béla Bartók (1881-1945): Rumänska danser för kammarorkester (1917 version)
Joaquín Rodrigo (1901-1999): Concierto de Aranjuez
   I. Allegro con spirito
   II. Adagio
   III. Allegro gentile
Claude Debussy (1862-1918): Petite Suite

Konserten varar ca 45 minuter utan paus.