En ung kvinna med en trumma och en ung man som kastar papper i luften
FALUN

Dalasolist

Lördag 23/10 kl 15:00 Falu Kristine kyrka

  • Arrangör: Musik i Dalarna

Dalasolist och Dalakomponist är två tävlingar exklusivt för studerande vid Musikkonservatoriet Falun. Tävlingen är uppdelad i två delar; dels ett solistiskt pris Dalasolist, dels ett kompositionspris Dalakomponist. Förstapriset innefattar för solisten en solistkonsert med Dalasinfoniettan, och för kompositören att få sitt verk framfört av Dalasinfoniettan. Pristagarna får även 15 000 kr i stipendiepengar ur den framlidne musik- och kulturjournalisten Seth Karlssons minnesfond. Tävlingen är ett kärt samarbete mellan Musik i Dalarna, Musikkonservatoriet Falun och Dalasinfoniettan. Deltävlingar sker varje våren inför en jury bestående av musiker ur Dalasinfoniettan med en efterföljande final inför publik. Den stora Dalasolist-konserten äger sedan rum varje höst i Falun.

Vinnare i Dalasolist 2021 är Miriam Barchéus, klassiskt slagverk, med juryns motivering: "Med stort musikalsikt mod fångar hon publiken mid sin uttrycksfulla helhetsgestaltning". Märk väl att Miriam även vann Dalakomponist under 2020. Vilken talang! 

Vinnare i Dalakomponist 2021 är Viktor Krmic, som tilldelas priset för kompositionen Bakom tapeten. Juryns utlåtande om Viktor: "Det är en orädd, virtuos komposition full av komplexa och storslagna klanger som håller lyssnaren engagerad. Viktor har ett idérikt och intressant tonspråk som lovar gott inför framtiden!"

Nu får vi äntligen ta del av de båda stjärnskotten!

MEDVERKANDE

Miriam Barchéus (vinnare av Dalasolist), marimba
Viktor W. Krmic (vinnare av Dalakomponist), kompositör
Magnus Fryklund, dirigent
Dalasinfoniettan

REPERTOAR
Viktor W. Krmic: Bakom tapeten
Anders Koppel: Marimba-konsert nr. 2
Paus
Helena Munktell: Dalsvit (Suite Dalécarlienne) op. 22
Jean Sibelius: Finlandia op.26
 
Längd: 2 timme och 15 minuter med paus

FRI ENTRÉ

Foto: Per Eriksson

FALU KRISTINE KYRKA – TILLGÄNGLIGHET

Lämplig för allergiker.
Lämplig för rullstol med ledsagare.
Lämplig för hörselskadade. Hörslinga finns.