En man sittandes på en bänk, en Beethoven-staty och en guldram på väggen
FALUN

UTSÅLT! – BEETHOVENS SJUA (ersätter TUSEN OCH EN NATT)

Lördag 29 januari 15.00
Falu Kristine kyrka

  • Arrangör: Musik i Dalarna
Köp biljetter

ett vitt hjärta i röd cirkelKonserten ingår
i abonnemang Falun

Svåra tider kräver ibland svåra beslut. Vi ställer in helgens planerade kammarmusikkonsert På liv och död och vi skjuter upp vårt planerade samarbete med Nordiska kammarorkestern. Konserten Tusen och en natt ersätts med en renodlad orkesterkonsert, 29 januari i Falu Kristine kyrka, med Dalasinfoniettan under ledning av chefdirigent Roberto González-Monjas där vi framför Bartóks rumänska folkdanser och Beethovens sjunde symfoni. Samma tid, samma plats och redan köpt biljett gäller.

Vi har sett fram emot att under ledning av vår chefdirigent Roberto González-Monjas slå oss samman med Nordiska kammarorkestern och framföra två förtrollande verk i konserten Tusen och en natt. Med anledning av rådande läget känner vi att det bästa vi kan göra är att skjuta upp detta samarbete; förmodligen till hösten 2022, alternativt våren 2023. Vi känner helt enkelt att det i dagsläget inte är en bra tid att samla en så stor skara musiker med allt vad det innebär.

”Att planera konserter har nog aldrig varit svårare än nu. Det som vi vet och kan ta ställning till kan en timme senare vara helt omvänt. Varje situation är ny och varje gång det kallas till presskonferens sitter vi där men andan i halsgropen. Utifrån varje ny rekommendation får vi i mångt och mycket gå tillbaka till ritbordet och skapa en vardag där vi dels kan arbeta tillsammans i en trygg arbetsmiljö, samtidigt som vi ska skapa trygga och säkra evenemang för vår publik.”
- David Lundblad, verksamhetsledare Dalasinfoniettan

Men misströsta icke! Vi ersätter Tusen och en natt, som skulle ingå i vårt Falu-abonnemang, till en renodlad orkesterkonsert, betitlad Beethovens sjua, i vilken Dalasinfoniettan under ledning av Roberto González-Monjas framför två publikfavoriter. Det blir en kompakt timme öronlyx där vi framför Béla Bartóks Rumänska folkdanser för liten orkester följt av Ludwig van Beethovens kraftfullt energiska sjunde symfoni. Samma tid, samma plats, och köpt biljett gäller istället för denna konsert. Varmt välkommen till Falu Kristine kyrka lördag 29 januari kl. 15.00.

Béla Bartók (1881–1945) var en ungersk tonsättare, pianist och musiketnograf som också lyckats med konststycket att få en asteroid uppkallad efter sig. Bartók influerades av folkmusik och hans egna kompositioner klingar ofta romantiskt och modernistiskt. Hans rumänska folkdanser komponerades år 1915 som en svit med sex korta pianostycken - som enligt honom själv ska ta exakt fyra minuter och tre sekunder att framföra, men som tenderar att framföras inte fullt så snabbt nuförtiden. Han orkestrerade sedan verket för liten orkester år 1917. Den flitige Vinterfest-besökaren har hört Dalasinfoniettan framföra denna förtjusande och eleganta musik vid flertalet tillfällen!

Faktum är att vi tvingats skjuta upp den sjunde symfonin av Ludwig van Beethoven (1770–1827) flertalet gånger under pandemin, bland annat under hösten 2020 och även våren 2021. Samtliga av Beethovens totalt nio symfonier är cementerade unika mikrouniversum i sig och ses som milstolpar inom den klassiska repertoaren. Sjuan, som ingen mindre än Richard Wagner beskrev som ”dansens apoteos”, är en ca 40 minuter lång fyrsatsig symfoni som skrevs mellan år 1811–1812 vars uruppförande var en stor succé; så stor att publiken krävde att de spelade andra satsen Allegro en gång till! Musiken är muskulös och dramatisk med såväl lidande som triumf.

MEDVERKANDE

Roberto González-Monjas, dirigent
Dalasinfoniettan

REPERTOAR

Béla Bartók (1881–1945) Rumänska folkdanser för liten orkester
I. Joc cu bâta
II. Brâul
III. Pe loc
IV. Buciumeana
V. Poarga româneaska
VI. Maruntel

Ludwig van Beethoven (1770–1827) Symfoni nr. 7, op.92, A-Dur
I. Poco sostenuto - Vivace
II. Allegretto
III. Presto
IV. Allegro con brio

Längd: ca 1 timme, ingen paus

ENTRÉ

EVENEMANGET ÄR UTSÅLT!
Arrangör: Musik i Dalarna

Vi följer rekommendationer från regeringen och Folkhälsomyndigheten och har samlat covid-information inför ditt besök här

FALU KRISTINE KYRKA – TILLGÄNGLIGHET

För tillgänglighetsinformation, kontakta se https://www.svenskakyrkan.se/falun/falukristinekyrka

CRED

Foto: Marco Borggreve (Roberto González-Monjas)
Grafik: Jonas Martinsson


Typ av evenemang