En kvinnlig violinist med vit och färgstänkt dräkt
GAGNEF

ANGELUS

Lördag 14 maj 15.00
Gagnefs kyrka

  • Arrangör: Musik i Dalarna
Köp biljetter

ett vitt hjärta i röd cirkelKonserten ingår
i abonnemang Borlänge

Magi, finess och klassiska mästerverk!

Vi har beslutat att flytta konserten från Borlänge till Gagnef. Berörda abonnemangs- och biljettköpare är kontaktade. Dirigent Claire Levacher ersätter Gábor Takács-Nagy p.g.a. av sjukdom . Vi byter från Mendelssohns symfoni nr. 8 till nr. 4. 

Under Vinterfest 2016 knockades publiken totalt av Rosanne Philippens och hennes virtuositet. Sedan dess har den nederländska violinisten varit en återkommande och välkommen gäst hos Dalasinfoniettan. Med en gedigen meritlista, innehållande bl.a. första pris vid Dutch National Violin Competition år 2009 och Freiburg International Violin Competition år 2014, så talar allt för att vi även denna gång kommer bjudas på en trollbindande upplevelse. Philippens spel beskrivs som energiskt, känslomässigt finstämt och oklanderligt, men hon är även en innovatör med en ambition att riva traditionella murar inom den klassiska musikens värld och driver en egen konsertserie ”The Amsterdam Salon Pop-Up” i vilken publiken erbjuds konsertupplevelser av högsta kvalitet på noggrant utvalda, ovanliga platser i en intim inramning. Nu är en av Europas mest eftertraktade musiker åter på besök i Dalarna för att framföra ännu ett hjärtevärmande verk.

Ludwig van Beethoven (1770-1827) talar man ofta om som en mycket underlig person med häftigt humör, vilket återspeglas i de häftiga kontrasterna i hans verk. Kärva partier med oväntade modulationer varvas med simplistiska och fullkomligt sublima, melodier. Samtidigt som Beethoven i sin violinkonsert i D-dur op. 61 – även kallad ”violinkonserternas drottning” - skildrar det oborstade jordiska, så skildrar han mer än något annat det ljuva himmelska.

”Angelus! Prière aux anges gardiens” är en bön till skyddsänglarna komponerad av den omåttligt begåvade Franz Liszt (1811-1886). Som sin tids motsvarighet till internationell superstjärna reste virtuosen runt och spelade i olika länder. Under resorna betraktade han naturens skönhet och dramatik, genomsyrad av historiens vingslag och slogs av den religiösa känslan av att tillhöra en och samma skapelse som allt som kan finnas under himlavalvet. En skapelse som likt musiken – oförklarligt, men ack så tydligt - kommunicerar utan ord. Denna känsla initierade arbetet med hans sakrala mästerverk ”Années de pèlerinage” (på sv. ”Pilgrimsår”) i tre volymer, varav ”Angelus! Prière aux anges gardiens” tillhör den tredje.

Även Felix Mendelssohn (1809-1847) tycks ha upplevt sina resor i Italien som lite av en pilgrimsfärd, då han i 10 månader från oktober 1830 lät sig inspireras, inte enbart av Italiens spektakulära och mångfaldiga landskap, utan också av det italienska folkets djupa religiositet. I sina brev skriver han om det minnesvärda firandet av stilla veckan 1831 i Rom och beskriver entusiastiskt det breda spektra av såväl sorgsen som glädjefylld kyrkomusik. När man hör tonerna av hans italienska, fjärde symfoni kan man höra färgstänk från psalmernas klangpalett, samtidigt som man nästan kan känna doften av den varma jorden vid medelhavet och solvarma citroner under den klarblå italienska himlen.

Genom denna himlastormande kväll ledsagas orkestern av ingen mindre är den franska dirigenten Claire Levacher, som gästar Dalasinfoniettan för tredje gången på kort tid. Sedan sin debut 2009 har hon etablerat sig internationellt och erhållit åtskilliga priser och utmärkelser. Sedan 2020 är Levacher professor i orkesterutbildning vid det prestigefyllda österrikiska universitetet Kunstuniversität Graz.

Linda Hellstrand

MEDVERKANDE

Claire Levacher, dirigent
Rosanne Philippens, violin
Dalasinfoniettan

REPERTOAR

Ludwig van Beethoven (1770-1827) Violinkonsert i D-dur, op. 61
Franz Liszt (1811-1886) Angelus! Prière aux anges gardiens
Felix Mendelssohn (1809-1847) Symfoni nr. 4

ENTRÉ

Biljetter säljs via webbshopen.
Arrangör: Musik i Dalarna

Här hittar du information inför ditt besök

HAGAGYMNASIET – TILLGÄNGLIGHET

För tillgänglighetsinformation, kontakta Musik i Dalarna på 023-77 40 50 eller info@musikidalarna.se 


Typ av evenemang