Online

Åfesten

  • Arrangör: Musik i Dalarna

Vi trotsar karantäntider och gör Åfesten digital! Det blir en hejdundrade festival och troligtvis den allra närmsta hemifrån du någonsin varit på…. På Åfesten 2021 bjuder Musik i Dalarna på tre olika framträdanden på vår egen scen. Vi bjuder på uruppförande i Hommage à Beethoven, ett potpurri av musikstilar i Midonline Mix - romersk mytologi, argentinsk tango, klockspel, swing… - och sist men inte minst spelar Dalasinfoniettan tillsammans med fantastiska Timo Räisänen i Timo sjunger Ted.

Festivalen sänds på åfesten.se lördag 5 juni, och Musik i Dalarnas scen är fylld med musik 17.45 - 21.30.

17.45 Världspremiär med Dalasinfoniettan

Vi inleder kvällen i Hommage à Beethoven med världspremiär av Johanna Doderers The trees. Doderer har hämtat inspiration av året som gått och livskraften i träden; hur de långsamt växer fram och nästan exploderar när de slår ut i blom. “Slow crescendos and equally slow decrescendos of the individual voices result in a whole network of different simultaneous levels.” – Johanna Doderer.

Vi fortsätter med Violinkonsert nr. 3 av Wolfgang Amadeus Mozart och Roberto González-Monjas som solist. Och i konsertens sista del spelas Joseph Haydns Symfoni nr. 60 ”Den tankspridde”. Ett verk som skrevs som teatermusik och de teatrala utsvävningarna märks inte minst på slutet när helt plötsligt halva scenen börjar stämma sina instrument, mitt i musiken…. Tankspritt, javisst!

19.00 Myriad av musik i #Midonline Mix

När du tänker Dalasinfoniettan tänker du nu kanske på typ Beethoven eller Mozart? Och det spelar vi uppenbarligen gärna! Vad du kanske inte tänker på är all annan typ av musik som också spelas. I #Midonline Mix spelas en bred variation av musik; med allt från romersk mytologi av Benjamin Britten, argentinsk tango av Ástor Piazzolla till marimba av Cyril James Squire. En myriad av musikstilar! Vi får också lite bakgrund kring Midonline Mix i dessa tider av David Lundblad, tillförordnad verksamhetsledare för Dalasinfoniettan, och en inblick i livet som musiker i Dalarna genom Christina Landén och Mats Heinemann.

20.00 Räisänen på besök i Timo sjunger Ted

Timo sjunger Ted är tillbaka! För ett antal år sedan drog denna bejublade konsert fulla hus i såväl Dalarna som i övriga Sverige. Nu är Timo Räisänen tillbaka och tillsammans med Dalasinfoniettan hyllas återigen Ted Gärdestads underbara musikskatt. Musiken i konserten är hämtad från Timo Räisänens skiva ”Timo sjunger Ted” som släpptes i samband med att Gärdestad skulle ha fyllt 60 år. Skivan, och vår konsert där kapellmästare Martin Schaub gjort orkesterarrangemangen, är fylld av Räisänens finurliga tolkningar av Gärdestads både kända och mindre kända låtar, där alla verkar vara Räisänens favoritlåt (”jag är helt förälskad i varje låt”) såsom ”Sommarlängtan”, ”Angela” och ”Himlen är oskyldigt blå”.

När Räisänen turnerade med ”Timo sjunger Ted” under 2016 blev det Live Nations mest sålda konsert. Året efter gjorde Räisänen konserten tillsammans med Dalasinfoniettan på Magasinet i Falun och om du mot all förmodan missade denna pärla till konsert så får du här en chans till, med en inspelning gjord i Kristinehallen 2020!

Repertoar: Hommage à Beethoven

Johanna Doderer, The trees DWV134 (World Premiere)
Wolfgang Amadeus Mozart, Violinkonsert No. 3 G-dur k.216
I. Allegro
II. Adagio
III. Rondeau. Allegro
Joseph Haydn, Symfoni nr. 60 "Den tankspridde"
I. Adagio - Allegro di molto
II. Andante
III. Menuetto
IV. Presto
V. Adagio di lamentatione
VI. Prestissimo

Repertoar: #Midonline Mix

midonline #15 Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791), Klarinettkvintett sats 1, A-dur, k.581
midonline #4 Evert Taube (1890-1976), Så skimrande var aldrig havet
midonline #21 Carl Nielsen (1865-1931), Serenata in vano, CNW 69
midonline #7 Cyril James Squire(*1931), Aubade
midonline #7 Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791), 6 Preludier & Fugor för stråktrio, k404a, nr 1 i d-moll
midonline #27 Lou Silver Harrison (1917-2003), Konsert nr 1 för flöjt och slagverk sats 3 ”Strong, swing”
midonline #29 Benjamin Britten (1913-1976), Six Metomorphoses after Ovid, op.49 sats 3 & sats 6
midonline #6 Ástor Piazzolla (1921-1992), Escualo, arr. David Lundblad

Repertoar: Timo sjunger Ted

Text och musik av Ted Gärdestad (1956-1997). Arr. Martin Schaub.
Viking
Sommarlängtan
Kom i Min Fantasi
I Den stora sorgens famn
Helena
Eiffeltornet
Buffalo Bill
Take Me Back To Hollywood
Nobody Loves You Now
Jag vill ha en egen måne
Angela
Jag Ska Fånga En Ängel
Himlen Är Oskyldigt Blå
Satellit
När Showen Är Slut
Come Give Me Love
För Kärlekens Skull