Karin Holdars kommentar beträffande en eventuell Borlängeflytt

Länsmusikchefen om Borlänges flirt med Dalasinfoniettan: ”Jag ränner inte runt till kommunerna och frågar vem som kan ge oss en bra lokal”

Joakim Storck (C) reagerade starkt på uppgifterna att Borlänge kommun eventuellt kan erbjuda nya lokaler åt Dalasinfoniettan och Musik i Dalarna och menade att Borlänge fulspelar. Länsmusikchefen Karin Holdar har svårt att förstå upprördheten.
– För mig är det ingen nyhet och det borde det inte vara för någon, säger hon.

Karin Holdar menar att frågan är större än konkurrensen mellan två städer.

– Frågan för hela länet är en evenemangsscen och specifikt för Dalasinfoniettan är frågan om att ha en bra arbetslokal för vår verksamhet. Den frågan har varit aktuell i Falun utan att det löst sig. Vi för bara en dialog om möjligheter i Borlänge och det är på ett tidigt stadium.

Har ni inte fått gehör i Falun för era behov?

– Det kan jag inte säga nåt om, men det är bara att se hur historien varit. Redan när jag blev rekryterad så fick jag veta om funderingarna på kulturhus i Borlänge. Gemene man kanske inte ser våra problem eftersom vi spelar konserter i Kristinehallen, men det är en offentlig lokal som många ska nyttja. Vi får flytta fram och tillbaka hela tiden. Kan Borlänge erbjuda oss tillfredsställande arbetsförhållanden så är vi intresserade. Vi är en regional verksamhet, det handlar inte om ”vara” i Falun eller Borlänge.

Jan Bohman påstod också att det var Musik i Dalarna som lagt ut en trevare till Borlänge kommun. Det tillbakavisar Karin Holdar.

– Vi har inte uppvaktat Borlänge, så är det inte. Jag ränner inte runt till kommunerna och frågar ”vem kan ge oss en bra lokal”. Vi har ju dessutom landstinget som huvudman.

Karin Holdar menar också att Kristinehallen är i dåligt skick, vilket varit känt länge.

– Det har lossnat dekorationer av marmor, när vi hade förra konserten upptäckte vaktmästaren att det låg massa delar på golvet. Lokalen är i stort behov av renovering. Jag har också beskrivit detta för Falu kommun. Den publika miljön är inte tillfredsställande.

Inga-Britt Kronnäs (S) är ordförande för Musik i Dalarna och hon delar åsikten att Kristinehallen är olämplig som konsertlokal.

– Det största bekymret är att Kristihehallen inte är byggd för musik. Rent allmänt, det gäller att skapa de bästa förutsättningar som går för länet och då kan Borlänge vara ett alternativ. De diskussionerna har vi också fört i samråd med kulturnämnden i Falun.

En flytt kan till och med vara positiv för Falun, som Kronnäs menar är en för liten stad för att klara av tre stora kulturella länsinstitutioner.

– Det kan vara ett sätt att rätta till de kommunala satsningarna i länsinstitutionerna och skapa mer balans, säger hon.”

 

Texten ovan är hämtad från DT.se