En Man I Kostym Som Sitter Med Ryggen Mot En Datorskärm Och Högtalare

Jonas Valfridsson – ny tonsättarprofil

Vi har det stora nöjet att presentera Jonas Valfridsson som Dalasinfoniettans tonsättarprofil under säsongen 2019/2020! Det blir en spännande säsong som kommer att bjuda publiken på både äldre verk och uruppföranden, och därmed presentera olika sidor av Valfridssons skapande.

”Det känns både hedrande och glädjande att Dalasinfoniettan har valt mig till tonsättarprofil, säger Jonas Valfridsson. Det är första gången min musik presenteras i en sådan omfattning – från ’The Only Thing That You Keep Changing is Your Name’ som jag skrev som 28-åring, till den ambitiösa John Bauer-sviten som tillkom tio år senare. Därtill har sinfoniettan beställt två nya verk!”

Jonas Valfridsson kommer att komponera ett kammarmusikstycke för nio instrument (stråkkvartett + blåskvintett), och ett orkesterverk som blir den tredje delen i Jonas Valfridssons trilogi av verk inspirerade av John Bauers målningar.

”Orkester har alltid legat mig varmt om hjärtat. Det känns som mitt ”instrument” numera, mediet jag helst väljer att uttrycka mig med. Mina första orkesterkompositioner skrev jag som 18-åring. De partituren är borta sen länge, men min fascination för orkesterns klangmöjligheter finns kvar så här nästan 22 år senare”, berättar Jonas Valfridsson.

Som säsongsavslutning i maj nästa år framförs huvudverket i Bauer-trilogin, den uppmärksammade John Bauer-svit 1918 för kör och orkester. Den sex-satsiga sviten komponerades 2018 till 100-årsminnet av den tragiska olyckan då Bauer omkom med hela sin familj, när ångaren Per Brahe förliste en stormig höstnatt på Vättern. Verket uruppfördes 2018 i Bauers hemstad, tillika Valfridssons uppväxtstad, Jönköping.

Mer om Jonas på jonasvalfridsson.com och på Gehrmans Musikförlag.