En ung kvinna som sjunger i en mikrofon sittandes vid ett piano

Ansökningsperioden till Imagine Dalarna är nu öppen! Varmt välkommen att anmäla dig till 2022 års upplaga via imaginesweden.se/dalarna

IMAGINE DALARNA

Nu tar vi steget in i framtiden och blir en plattform/program för utveckling av dig som artist och musiker. Sedan 1986 har vi tävlat om vem som är bäst på scen, det ska vi göra även i år, men vi utvecklar Imagine till ett ännu roligare, mer lärande och utvecklande program. Tillsammans med önskemål från er deltagare så får vi inspireras och lära oss om allt som ni har nytta av i era liv som artister och musiker. Det blir möjlighet till individuell coachning av dig/er som artist/musiker, workshops, inspirerande föreläsningar, livespelningar och annat nyttigt. Allt för att deltagarna ska få möjlighet att ta nästa steg i sina artistkarriärer.

Praktisk info

Du kan anmäla dig som soloartist eller band, det viktiga är att du älskar musik och tycker om att stå på scen. Vi kommer i möjligaste mån anpassa innehållet i programmet efter önskemål från deltagarna och beroende på vilka genres osv som representeras. Imagine är öppen för unga musiker och artister 13–21 år och där minst 50 % av akten är bosatt i Dalarna. Deltagande är kostnadsfritt men ev. resor inom regionen får deltagarna bekosta själva.

Varmt välkomna till Imagine Dalarna 2022!

Läs mer och anmäl dig här: https://imaginesweden.se/dalarna/

Datum att hålla koll på

Anmälningsperiod: 1 oktober–1 december 2021
Digital träff i dec/jan: TBA
Workshops/föreläsningar i februari: TBA (2 tillfällen)
Deltävlingar: 12-13 mars på Kulturhuset tio14 i Falun
Regionfinal: 3 april på Kulturhuset tio14 i Falun, tillsammans med Imagine Gävleborg

Mer info kommer löpande. Obligatorisk närvaro. Allt är gratis!

Samarbetspartners

Imagine Dalarna samarbetar med Dalapop och Folkmusikens Hus.

Vid regionfinalen av Imagine Dalarna 2022 samarbetar Dalarna också med Imagine Gävleborg.

Två logotyper
Följ oss gärna också i sociala medier

Facebook: imaginedalarna
Instagram: @imaginedalarna/

 

 

Dalarnas Peter Åberg i internationella finalen i Imagine – ”Imagine Music Experience” den 4 september

Som vinnare i riksfinalen av Imagine Sweden är Peter Åberg från Dalarna Sveriges representant i den internationella finalen. Hela evenemanget äger rum 2-5 september i Bryssel och själva tävlingsmomentet går av stapeln den 4 september.  ”Imagine Music Experience” är namnet på den internationella delen av Imagine som är öppen för tävlande mellan 13 och 21 år. I år tävlar deltagare från åtta olika länder. Hela eventet och verksamheten syftar till att hjälpa unga musiker att komma närmre att nå sin fulla potential inom musik – genom workshops, föreläsningar, nätverkande, jam och speltillfällen. Håll tummarna för Peter!

På bilden Peter Åberg.

Dalarnas Peter Åberg vann Imagine 2021!

Peter Åberg från Dalarna vann riksfinalen i Imagine Sweden, som gick av stapeln 14-15 maj. Peter var en av de tolv slutgiltiga finalisterna och juryns motivering till vinsten löd: Med vibrerande harmonier och ett skört, innerligt djup trollbinds vi från första stund. En multiinstrumentalist som levererar ett textflöde av den högre skolan. Det är ärligt, det är modigt och det berör. Vi flyger. Förutom att stå som vinnare för Imagine Sweden 2021 blir Peter Åberg även Sveriges representant vid Imagine International Final i Bryssel i september. Han vinner dessutom ett stipendium på 15 000 kr. Och, han får tillgång till Imagine Sweden Agency – nätverket inom Imagine som jobbar aktivt för att hitta speltillfällen och andra tänkbara samarbetsmöjligheter. På andra plats kom Alex Gullberg från Skåne, och på tredje plats Periferi från Sörmland. Stort tack till er båda, till alla finalister i riks- och regionfinalerna, och till alla som hjälpt till att förverkliga Imagine Sweden under ett år fyllt av extraordinära utmaningar!

Riskfinalen i Imagine Sweden 14-15 maj

I helgen 14-15 maj avgörs riksfinalen i Imagine Sweden, den nationella musiktävlingen som främjar intresse såväl som personlig utveckling inom musik – för våra unga. Riksfinalen sänds direkt från Glashuset i Gislaved.  Under snart ett helt år har unga förmågor tränat och tävlat i deltävlingar runt om i landets regioner. Under deltävlingarna har en mängd artister framträtt och efter tuffa uttagningar kvarstår tolv finalister som tävlar om att få representera Sverige i den internationella finalen. Både region- och riksfinalerna brukar vara härliga tillställningar med publik och vimmel, men denna gång blir det annorlunda och tävlingen sänds digitalt. ”I dessa tider är det viktigare än någonsin att kunna erbjuda våra ungdomar meningsfulla aktiviteter. Imagine Sweden är glada och stolta över att kunna genomföra en digital riksfinal 2021!” säger Gustaf Bäckström Elmelid, nationell samordnare för Imagine Sweden.

Finalister Imagine Sweden 2021

Peter Åberg (Dalarna), Elin Andersson (Gotland), Christoffer Jonsson (Gävleborg), Saikz (Halland), Off tune (Jönköping), Malin Lundberg (Kalmar), Svante Augustsson (Kronoberg), Alex Gullberg (Skåne), Periferi (Sörmland), TripleG (Uppland), Darian Mather (Västmanland) och Mariam Aziz (Västra Götaland). I juryn hittar vi juryordförande Gustaf Bäckström Elmelid, samt inga mindre än Julia Wiel Fredén, Joppe Pihlgren, Kerstin Sonnbäck, Alex Pettersson, Iréne Theorin och Simon Dluzewski. Finalen sänds på Imagine Swedens YouTube-kanal med start kl 10.00 på fredagen. Live-sändningen startar kl 18.00. På lördagen börjar sändningarna kl 10.00 och från 13.00 sänds tävlingen live.

Foto av sångare på en scen
På bilden Peter Åberg. Foto Lotta Johansson.

Stort grattis Peter Åberg!

Peter Åberg tog hem regionfinalen och är Dalarnas representant vid riksfinalen 2021 som sänds via Imagine Swedens YouTube-kanal 14-15 maj!  Juryns motivering: Med låtar som seglar fritt över de största djupen och nuddar vid de sköraste frågorna breder Peter Åberg ut sina majestätiska musikaliska vingar och bär oss in i en värld långt bortom scenen. Här finns ett personligt, ärligt och moget artisteri där inget hålls tillbaka. Texterna och musiken glöder av mening och det berör. 

Andrapriset till Letter before A

Stort grattis säger vi också till andrapristagaren Letter Before A som vinner en plats på Dalapops demovecka där de ges möjlighet att under en dag få vara i Valley Sound studio med både tekniker och producent. Kanske är det deras nästa stora hit som kommer att spelas in under den dagen? Juryns motivering: I ett viktlöst och skickligt samspel, där varje ton behövs och tar sin plats, inreder Letter Before A scenen som om den vore deras eget vardagsrum och smyckar den med vemod, längtan och innerlig stämsång. Musiken är vävd med precision, dynamik, sväng och balans och flödar utan motstånd mellan musikanterna ut över alla som får nöjet att höra.

Tredjepriset till Xion

Och ännu ett stort grattis till tredjepristagaren Xion! Att ha uppdaterade sociala medier och fylla dem med relevant innehåll är kanske det viktigaste verktyget för att nå ut till sina fans och skaffa nya. Xion vinner 2 timmar med Dalapops Josefin Staff Hästö, som tillsammans med Xion kommer att lägga upp en strategi för deras sociala medier. Juryns motivering: En forsande, virvlande och helt samstämmig musikalisk kraft. Alla i bandet drar med skicklighet och rå energi åt samma håll och sliter med sig lyssnaren av bara farten. Xion är en raket byggd med största noggrannhet som tar sikte på natthimlen och lyfter utan ansträngning på sitt högoktaniga musikaliska bränsle.

Inspelningen av regionfinalen

Här kan du se regionfinalen i efterhand: https://www.youtube.com/watch?v=_nxoOarPQx8&t=10s Och slutligen – tusen tusen tack alla fantastiska deltagare i Imagine Dalarna för i år! Hoppas vi ses igen nästa säsong!

Lila och rosa bild med vit text

Regionfinal i Dalarna

Söndag 25/4 kl 19.00 är det Regionfinal för Dalarna i Imagine Sweden! Vinnaren efter kvällens tävling går vidare till riksfinalen 14-15 maj.

I dessa tider är det viktigare än någonsin att vi kan skapa meningsfulla aktiviteter för våra ungdomar! Imagine Sweden vägrar ge upp och ställa in. Vi anpassar i stället våra evenemang efter pandemin och erbjuder i år deltagarna att spela in sina bidrag. Videoinspelning av deltagarna ägde rum på Cozmoz i Borlänge 27-28 mars och Regionfinalen kommer att sändas på YouTube 25 april kl 19.00. Alla bidrag kommer att spelas under sändningen, och sen kommer juryn att tillkännage pristagarna. Vinnarna kommer att representera Dalarna i Riksfinalen som äger rum 14-15 maj, även den digitalt.

Finalister i Imagine Sweden Dalarna

Peter Åberg
Letter before A
Laura
Minna Häggberg
Xion
Måns Hjerpe
Alvarado
Elijah Gasley
Julia
Lightyear loopers
Rewd
 
Sändningen visas här på Imagine Swedens YouTube-kanal, söndag 25/4 kl 19.00!

Anmälan är nu öppen!

Anmäl dig till Imagine Sweden 2021 (senast 10 mars) här: www.imaginesweden.se

Imagine Sweden är Sveriges roligaste och viktigaste mötesplats för unga musiker mellan 13 och 21 år. Alla musikstilar är välkomna och det spelar ingen roll om du sjunger ensam, spelar hårdrock i band, framträder med klassisk musik, uppträder med loopmaskin eller sjunger punk med distat ägg. Du är lika välkommen oavsett om du tänkt vinna hela tävlingen eller bara vill prova på att stå på scen för första gången.

Imagine Sweden är platsen där du träffar andra musiker och får spela med det bästa tänkbara ljudet och ljuset. Du får feedback från en professionell jury och knyter nya kontakter med musikbranschen. Sedan 1986 har vi funnits och tusentals har framträtt. Laleh, Malena Ernman, Idolvinnaren Tusse, Shellback och José Gonzàlez är bara några av alla dem som startat sina karriärer i denna fantastiska musiktävling. Var med du också – det är dessutom gratis!

Imagine Sweden är en del av det internationella programmet Imagine. Du kan spela dig till festivalscener i Sverige eller långt ut i Europa och världen. I Imagine Sweden kan du ta nästa steg…

VIDEOINSPELNING 27-28 MARS PÅ COZMOZ I BORLÄNGE!

Vi lever i en pandemi vilket gör att Imagine Dalarna kommer att genomföras lite annorlunda i år. Alla som anmäler sig kommer att få spela 10 minuter på en stor, fin scen med bra ljud och ljus. Allt kommer att filmas, klippas och redigeras till en snyggt paketerad video. Juryn kikar sen i lugn och ro på det färdigklippta materialet och när allt är klart meddelar vi vilka som vunnit priser och vilket bidrag som sedan går vidare till riksfinalen som också blir digital i år. ALLA deltagare kommer att få sin färdigklippta video och kan använda sig av det i marknadsföringssyfte, för att se hur man ser ut på scenen och ta lärdom av det eller bara för att visa upp för sin familj, släkt och vänner! Som vanligt är det gratis att vara med. Boka in 27-28 mars. Då äger nämligen inspelningarna av Imagine Dalarna rum på Cozmoz i Borlänge. Som deltagare är man endast med vid en av dagarna. Man soundcheckar precis innan man spelar. Vi håller avstånd, vi tvättar händerna och vi håller evenemanget smittsäkert.

Anmäl dig till Imagine Sweden 2021 (senast 10 mars) här: www.imaginesweden.se

Glöm inte att gilla Imagine Sweden på Facebook!

Musik i Dalarna bär det nationella huvudmannaskapet för Imagine Sweden. Har du frågor kan du kontakta Gustaf Bäckström Elmelid, nationell samordnare och regional projektledare (Dalarna) på 023-77 40 65 eller gustaf.elmelid@musikidalarna.se

En tjej som spelar på ett piano
Foto: Maria Nilsson

Diane från Dalarna vann 2a pris vid Imagine Swedens riksfinal 2019!

Diane får nu åka till Norge och spela på deras riksfinal i januari 2020. Hon vann även 3 dagars studiotid i välrenommerade Nacksving Studios i Göteborg. ”Musiken har alltid funnits i mitt liv. Det började först med pianot, sedan upptäckte jag på mellanstadiet att jag inte var så dålig på att sjunga, och så sjöng jag mer och mer. Under flera år spelade jag klarinett, främst jazz. Till nån födelsedag fick jag även min första gitarr. Jag har aldrig tagit gitarrlektioner, men jag har alltid tyckt om att ha det som ett kompinstrument. På mellanstadiet började jag tävla inom klassiskt piano, det var nånting nytt och spännande och jag märkte att jag gillade att stå på scen. När jag flyttade till Sverige var jag glad att jag kunde fortsätta att ha lika bra pianolektioner som i Tyskland. Jag gick med i musikprofilen på högstadiet och där började jag fokusera mer på att spela och sjunga samtidigt. Jag upptäckte även att det var väldigt kul att köra låtar tillsammans med andra. Sen dess har jag testat på att spela med många olika personer, dock har jag märkt att jag gillar mest att spela själv, det blir en helt annan känsla. När jag skriver egna låtar har jag börjat utveckla en vana att alltid börja spela piano, hitta nån fin melodi och sedan börja sjunga till den. Oftast blir det bara improvisationer, och sällan börjar jag sjunga en text som jag har bestämt i förväg. De delar av improvisationen som jag gillar utvecklar jag då till en riktig låt. Man kan använda musik som ett individuellt uttrycksmedel, som hjälper till att förmedla viktiga koncept. Men framför allt är det ett sätt att få människor ifrån olika länder att kommunicera med varandra. Musik fungerar som ett språk som alla behärskar, oavsett om man själv är lyssnaren eller skaparen. Man kan gå vilse i de mest skilda genrer, men att kunna ha friheten att kunna välja vad för sorts musik man vill vara en del av, är en otroligt fin sak. Jag spelar framförallt klassiskt piano med en blandning av jazz, pop, rock, blues och soul. Jag tycker om att säga: Experimental jazz & soul.”

EN ÅTERBLICK PÅ BLUNDA FRÅN DALARNA – VINNARE AV IMAGINE SWEDEN RIKSFINAL 2016

Blunda spelar liveFoto: Hanna Ferm, hanna.ferm@gmail.com

Det räckte hela vägen fram för Dalarnas bidrag folk-jazzgruppen Blunda. Lördagen 7 maj kammade de hem segern i riksfinalen av Musik Direkt; Imagine Sweden Riksfinal i Uddevalla. Under stående ovationer fick Gabriel Nyberg, Jerker Hans-Ers, Simon Zakrisson och Erik Axner ta emot det fina priset som innebär att de 2017 får representera Sverige i Imagine International Finals där övriga vinnare från Imagine-länderna tävlar. Som bonuspris får de även under ett års tid coachning via Brewhouse i Göteborg, som bl a har inkubatorverksamhet och talangutveckling. Den helt eniga juryns motivering löd: ”En stark, kreativ kraft som väver samman olika kulturer och kommunicerar på ett plan vi inte kan förklara. Det är närvarande, lyhört och nyskapande. Lyssna. Blunda.”

The Tape från Imagine Sweden Riksfinal 2015 i lila scenljusThe Tape
Trio Cyan tackar publiken vid Imagine Sweden Riksfinal 2015Trio Cyan