Kammarmusikfestival i Mora, Orsa & Älvdalen

En kyrka i vilken Dalasinfoniettan spelar under ledning av en kraftfull dirigentFoto: Nikolaj Lund

”AT LAST A CLASSICAL MUSIC FESTIVAL THAT ROCKS” – THE TIMES

 

VINTERFEST 2006–2020

Vinterfest startade 2006 och blev under konstnärligt ledarskap av Martin Fröst en stor succé. Efter tio år tog den isländske pianisten Víkingur Ólafsson över under fyra år. Den sista upplagan gick av stapeln år 2020 med Roberto González-Monjas som konstnärlig ledare. Den konstnärliga kvaliteten och genomslagskraften både nationellt och internationellt har varit övertygande.

Vinterfest är en festival som haft många goda år, men allt har sin tid. Under de senaste åren har kostnaderna ökat. Att skala ner festivalen i format och innehåll, och samtidigt upprätthålla engagemang och intresse, har inte upplevts som förnuftigt.

I enighet har samarbetskommunerna Mora, Orsa och Älvdalen tillsammans med Musik i Dalarna kommit fram till ett beslut om att 2020 års upplaga av Vinterfest blir den sista. Alla som varit med om att ta beslutet är också eniga om att vi vill värna relationerna och se till att något nytt får växa fram, så att publiken i Ovansiljan inte mister möjligheten att få tillgång till förstklassiga musikaliska upplevelser.

Vinterfest vill rikta ett stort tack till alla som möjliggjort 15 år av gnistrande kammarmusik i Ovansiljan. 

Víkingur Ólafsson och Dalasinfoniettan i Nino Rotas pianokonsert

En kort film, sänd i och filmad av SVT.

Dokumentär från Vinterfest 2011

Annika Nordkvist

Producent Vinterfest 023-77 40 61 annika.nordkvist@musikidalarna.se