Ellen Nisbeth Och Fredrik Paulsson Mot En Ljusbrun Bakgrund

Dubbelkonsert för violin & viola

”Med instrumentet som trollstav öppnas musikaliska världar och magi föds i ögonblicket”
– Juryn till Ljunggrenska priset 2012 om Ellen Nisbeth

 

Två solister med verklig lyskraft har tidigare var för sig förgyllt Dalasinfoniettans konserter. När nu violasten Ellen Nisbeth och violinisten Fredrik Paulsson strålar samman kan man tala om stjärnglans. Detta sker i Borlängefödde Anders Eliassons Dubbelkonsert, som fick stående ovationer vid uruppförandet i Finlandiahallen i Helsingfors hösten 2009. Eliasson, som gick bort i maj 2013, har kallats ”den svenska konstmusikens allra mest angelägna röst”. Daniel Blendulf har varit en ivrig förkämpe för Eliassons musik. 2012 ledde han uruppförandet av musikdramat Karolinas sömn på konsthallen Artipelag och i höstas dirigerade han violinkonserten Einsame Fahrt på Konserthuset i Stockholm med hustrun Janine Jansen som solist. Dalasinfoniettan och Daniel Blendulf bjuder här även på Mozarts Haffnersymfoni och musik av Bartók och Korngold.

Ellen Nisbeth har vunnit både det svenska och det norska solistpriset. Efter att ha solistdebuterat med Bergens Filharmoniska Orkester i 2007 har hon varit flitigt engagerad både som solist med de främsta orkestrarna i Norden och spelat kammarmusik med bland annat Martin Fröst, Truls Mørk, Arve Tellefsen, Leif Ove Andsnes och Daniel Hope. Nisbeth har uppträtt som solist med Trondheim Symfoniorkester, Bergens Filharmoniska Orkester, Orkester Norden, Ensemble Ernst, Kringkastingsorkestret och Sveriges Radio Symfoniorkester.

Fredrik Paulsson är grundaren till den internationellt uppmärksammade Yggdrasilkvartetten och han har varit Artist in Residence i Sveriges Radio P2, konsertmästare i Svenska Kammarorkestern och i Göteborgsoperans orkester och har ett pågående konstnärligt samarbete med kammarorkestern Musica Vitae. Senast vi träffade Fredrik var i den bejublade konserten Bohemia! som hölls i Högskolan Dalarnas bibliotek.

 

Fredag 8 april – Gagnefs Kyrka
Läs mer…

Lördag 9 april – Kristinehallen Falun
Läs mer