DanielB

Daniel Blendulfs sista säsong

Säsongen 18/19 gör Dalasinfoniettans chefdirigent, Daniel Blendulf, sitt sista år i den rollen. Efter fyra år tillsammans med Dalasinfoniettan går Blendulf vidare och lämnar över dirigentpinnen till en ung och redan dalabekant spansk violinist och dirigent – Roberto González-Monjas!   

Det är tio år sedan som Dalasinfoniettan först fick stifta bekantskap med en ung och mycket skicklig cellist. Redan 2008 gästade Daniel Blendulf Dalasinfoniettan som solist, där han spelade Camille Saint-Saëns första cellokonsert tillsammans med orkestern.

Snart därefter dök han upp som begåvad dirigentstudent och det dröjde inte länge innan han och orkestern arbetade tillsammans på riktigt. Resten är historia. Dalasinfoniettan vill ta tillfället i akt och tacka Daniel Blendulf för allt han har gjort och för att han utvecklat Dalasinfoniettan till en ännu bättre orkester.

– Istället för att nämna gångna höjdpunkter är det jag tar med mig mest från denna orkester dess okuvliga vilja till att utvecklas och utmanas. Varje repetitionsdag, varje konsert under varje säsong. Det, tillsammans med den underbara spelglädje som genomsyrar orkestern, skapar det DNA som är unikt för Dalasinfoniettan. Något för alla masar och kullor att vara stolta över, säger Daniel Blendulf.

Dirigenten som tar över rollen som chefdirigent och konstnärlig ledare, från och med säsongen 2019/20, är spanjoren Roberto González-Monjas. En dirigent som Dalasinfoniettan och dalapubliken fick stifta bekantskap med för första gången under föregående säsong. Den rätta kemin mellan dirigent och orkester var omedelbar och kort därefter fick González-Monjas frågan om att ta över rollen som chefdirigent, efter att Blendulf meddelat sin avgång.

– Förra året i november hade jag lyckan att få träffa en grupp människor som var så positiva och inspirerande att jag förälskade mig i dem. När vi skapade musik tillsammans tänkte jag för mig själv ”det är exakt så här musik ska spelas: med ärlighet, respekt, noggranna förberedelser och utan ängslan”. Ni förstår säkert min förtjusning när Dalasinfoniettan gav mig förtroendet att bli deras nya ”kapten” under de kommande åren, berättar Roberto González-Monjas.