Daniel Blendulf Mot En Terrakottafärgat Vägg, Foto Av Marco Borggreve

Dalasinfoniettans nye chefdirigent Daniel Blendulf

Vi är otroligt glada över tillkännagivandet att Daniel Blendulf tar över facklan från Tobias Ringborg som Dalasinfoniettans nye chefdirigent och konstnärlige rådgivare. Förordnandet startar omgående och löper i minst tre år framåt. Det var en enig orkester som valde Daniel efter ett gnistrande samarbete tidigare i år, där ett spännande band skapades mellan Blendulf och musikerna.

Daniel Blendulfs första framträdande vid rodret hålls i januari 2016 direkt följt av Vinterfest, den välkända kammarmusikfestivalen i Ovansiljan där Dalasinfoniettan varit värdorkester sedan 2006. Daniel har under åren flera gånger samarbetat med Dalasinfoniettan, bland annat i en samproduktion med Wermland Opera.

– Det är med stor glädje jag tar mig an uppdraget som chefdirigent för Dalasinfoniettan. Det har alltid varit ett nöje att arbeta med orkesterns fantastiska musiker och jag ser fram emot ett fortsatt samarbete genom flera inspirerande konserter. Vi kommer att tillsammans med publiken upptäcka och återupptäcka den rika kammarorkesterrepertoaren, säger Daniel Blendulf.

Länsmusikchef Karin Holdar kommenterar utnämningen;
– En chefdirigent arbetar nära orkestern, både på ett personligt och ett mer konstnärligt fördjupat plan. Så fort Daniel visade intresse för tjänsten så visste jag att här hade vi en chans som vi inte kunde missa. Eftersom Daniel redan hade så starkt stöd i orkestern så gick hela processen väldigt snabbt och jag ser fram emot att få ta del av hans idéer gällande program och vidareutveckling av Dalasinfoniettan.

Daniel Blendulf började sin musikaliska karriär som cellist, med studier för Torleif Thedéen och Heinrich Schiff. Inspirerad av den välkända dirigenten och läraren Jorma Panula, ändrade han bana till dirigering. År 2008 vann han det prestigefulla Svenska Dirigentpriset, och nu senast mottog Daniel The Herbert Blomstedt Conducting Prize 2014.

Under säsongen 2015/16 ser vi Daniel Blendulf dirigera West Australian Symphony Orchestra och Finska Radions Symfoniorkester, Trondheim Symfoniorkester och the Royal Flemish Philharmonic. Han fortsätter att framträda regelbundet med Göteborgs Symfoniker, Svenska Kammarorkestern och Sveriges Radios Symfoniorkester. Vi ser honom även återvända till Kungliga Filharmonikerna där han dirigerar ett program runt Eliassons violinkonsert, till minne av den bortgångne kompositören.

Förra säsongen hyllades Daniel för sina framträdanden med Sydney Symphony Orchestra, New Zeelands Symphony Orchestra, Malaysian Philharmonic Orchestra, Norges Radiosymfoniker, Zürcher Kammerorchester och BBC National Orchestra of Wales. Daniel har också samarbetat med Kungliga Operan kring flera operaproduktioner. En skiva med musik av Britta Byströms där Daniel dirigerar släpptes i oktober 2014 via Daphne Records. Skivan mottog fin kritik och blev senare nominerad till en Grammis.

Läs mer om Daniel via HarrisonParrott.com

 

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *