Roberto González-Monjas

En dirigent med feelingFoto: Marco Borggreve

Den eftertraktade dirigenten, tillika violinisten, är sedan 2019 Dalasinfoniettans nye chefdirigent och konstnärlige rådgivare under de kommande fyra åren.

– Jag minns mitt första möte med Dalasinfoniettan, säger Roberto. Jag kommer ihåg att jag verkligen inspirerades av en orkester som musicerade från hjärtat, med ärlighet, respekt och mod. Jag känner mig ödmjuk att den här livliga gruppen har valt mig att följa med dem på sin resa, och jag ser redan fram emot alla kommande utmaningar och erfarenheterna det innebär! Han fortsätter:

– Att få ett så stort förtroende i detta tidiga stadium av min dirigentkarriär är inte bara en ära, utan också ett stort ansvar. Jag känner mig starkt motiverad – och mer övertygad än någonsin – att fortsätta arbeta utifrån ledord som medmänsklighet, disciplin, hängivenhet, hårt arbete och vänlighet.

Förutom sina roller hos oss är Roberto även tillträdande chefdirigent för Musikkollegium Winterthur samt dirigent och initiativtagare för Iberacademy Orchestra.

Robertos eklektiska konsertdagbok innehåller regelbundet uppdrag som såväl solist som dirigent för orkestrar såsom Orquesta Sinfónica de Castilla y León, Verbier Festival Chamber Orchestra, Orchester de l’Opera National de Bordeaux Aquitaine, New World Symphony i Miami och Medellín Philharmonic Orchestra. Roberto brinner för kammarmusik och samarbetar och uppträder ofta under kammarmusikfestivalerna Verbier och Lockenhaus. Han samarbetar frekvent med bland annat Ian Bostridge, Yuja Wang, Janine Jansen, Alexander Lonquich, Lisa Batiashvili, Fazil Say, Reinhard Goebel, Thomas Quasthoff och Kit Armstrong.

robertogonzalezmonjas.com