HH8A8982 Print FotoJonsJonnaAndersson

Anna Ihlis hyllade tonsättningar av Karlfeldts poesi i ny skepnad med Dalasinfoniettan

Det skulle blivit en konsert förra året. Men som allt annat sköts det upp och istället blir det något mer beständigt. I november släpps en skiva av Anna Ihlis – med musik av Anna Ihlis i arrangemang av Joakim Unander. Tillsammans med Dalasinfoniettan. 

Med på skivan är även Hanna Enlöf, Anna Ahnlund och Björn Sima och under hela förra veckan samlades alla för inspelningen av skivan. En vecka som berörde på djupet och blev ett minne för livet. Inte konstigt med tanke på poesin i botten och musikens vemodiga nyanser och stora känslor. 

– Inspelningsveckan är ett minne för livet! Tillsammans med Dalasinfoniettan i Joakims fantastiska arrangemang, mina vänner och medmusiker Anna Ahnlund, Hanna Enlöf och Björn Sima har musiken fått en ny och tidlös tondräkt. Det jag kände när jag valde dikterna och skrev musiken är förstärkt med all den dynamik en klassisk orkester kan bjuda på. Jag är så glad över det här musikaliska mötet och ser mycket fram emot när vi får dela med oss av resultatet!  – Anna Ihlis

Joakim Unander fortsätter:
– Jag skulle kunna säga att jag som arrangör skapat något nytt och annorlunda i Annas sånger med mina arrangemang – att sångerna får nytt liv i och med dessa bearbetningar. Men sanningen är att sångerna redan hade allt det där i sig från början. Det jag gjort är egentligen att projicera dem på en större yta, och översatt dem för orkestern. Och ibland lagt in lite av mig själv.

Om det tvärfunktionella skapandet säger vår Karin Holdar:

– Med det här samarbetet känner jag att vi använder styrkan hos Dalasinfoniettans fina musiker ihop med Dalapops produktionskompetens på ett kreativt starkt sätt. Att få göra denna produktion tillsammans med Anna, vars konstnärlighet klingar så samstämmigt med orkestern, är en stor glädje. 

Albumet ”Det ömmaste ord”, Anna Ihlis sjunger Erik Axel Karlfeldt med Dalasinfoniettan, släpps den 19 november.